U Hrvatskoj minimalac 2814 kuna, u Sloveniji 748 eura

Piše: Gabrijela Galić /NL

ZAGREB S minimalnom plaćom od 2.814 kuna bruto, odnosno 381 eura, Hrvatska se smjestila među 11 europskih zemalja s najnižom minimalnom plaćom isplaćenom u siječnju ove godine.

U toj prvoj grupi zemalja u kojima se minimalac kreće od 100 do 400 eura, osim Hrvatske smjestila se i druga zemlja kandidatkinja za članstvo u EU, Turska u kojoj je minimalac za četiri eura viši nego u Hrvatskoj.

Prema podacima Eurostata, euroskog statističkog ureda, mjesečna minimalna plaća na razini zemalja Europe značajno varira, pa je tako u Bugarskoj najniža i iznosi 123 eura, dok je Luksemburg i dalje zemlja s najvišom minimalnom plaćom od 1.758 eura.

Prema podacima Eurostata, 20 zemalja članica EU te Hrvatska i Turska minimalnu plaću reguliraju na nacionalnoj razini.

Među zemljama s najnižom minimalnom plaćom izraženom u eurima, među ostalima se nalaze i Rumunjska, Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska. Bugari su na samom dnu ljestvice, dok Hrvatska i Turska predvode tu najnižu jakosnu skupinu.

U srednjoj skupini zemalja s minimalcem koji se kreće od 550 do gotovo 950 eura nalazi se pet zemalja, odnosno Portugal s 638 eura minimalne plaće, Malta, Slovenija, Španjolska i Grčka.

Slovenski minimalac teži 748 eura. U trećoj grupi zemalja s najvišim iznosima minimalnih plaća smjestilo se šest zemalja – Velika Britanija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Irska i Luksemburg. Britanci u toj skupini imaju najniži minimalac od 1.156 eura.

I dok je odnos između najniže i najviše mininimalne plaće u eurima 1:14, kada se minimalac stavi u odnos troškova života taj odnos pada na 1:6.

Zemlje s relativno nižim minimalnim plaćama izraženim u eurima, također imaju i nižu razinu cijena pa je minimalna plaća izražena kroz paritet kupovne moći u tim zemljama viša nego minimalac u eurima. Istovremeno, u skupini zemalja s najvišim minimalnim plaćama u eurima, viša je i razina cijena pa je i minimalna plaća izražena kroz paritet kupovne moći nešto niža.

Jedini izuzetak u toj skupini je Velika Britanija u kojoj je minimalna izražena paritetom kupovne moći u siječnju bila viša nego u eurima što se objašnjavalo trenutno relativno slabom funtom u odnosu na euro.

Komentari