Sukobi na radnim mjestima, protesti i otpor: akcije Međunarodnog radničkog udruženja (MRU) u 2015.

 

 

Međunarodne kampanje solidarnosti

Godina je počela pozivima na međunarodnu kampanju solidarnosti protiv kompanija Orange, Citibank, Amazon, Manpower i Adecco. Na kampanju protiv Citibanka pozvao je poljski sindikat ZSP kao odgovor na diskriminatorne i zlostavljačke prakse unutar kompanije. Nekoliko radnika i radnica tuži kompaniju zbog razlika u plaći, otkaza nakon završetka porodiljnog dopusta te seksualnog zlostavljanja (slučajevi su još uvijek u tijeku i u 2016. godini. Citibank tvrdi kako nastoje popraviti situaciju oko zlostavljanja i mobbinga). Akcije solidarnosti provedene su u Poljskoj, nekoliko gradova u Španjolskoj te u Argentini. Nekoliko mjeseci kasnije, član ZSP-a priveden je tijekom prosvjeda i Citibank je prijetio tužbom zbog nagrđivanja logotipa kompanije. Nove su akcije u planu i u nadolazećoj godini.

Na akciju protiv kompanije Orange pozvali su radnici zaposleni u pozivnom centru službe za korisnike u Salamanci u Španjolskoj, zaposleni preko vanjske agencije Arvato-Qualytel. Ljudi u pozivnom centru zaposleni su preko vanjskih agencija, što znači da su im poslovi nesigurni i imaju različite radne uvjete u odnosu na one koji su direktno zaposleni. Nekoliko članova CNT dobilo je otkaz zbog sindikalnog djelovanja na radnom mjestu. Akcije su održane u nekoliko španjolskih gradova krajem 2014., te međunarodno u siječnju 2015., uz pikete u Poljskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Prosvjedi su održani malo prije sudskog ročišta protiv kompanije i drug iz CNT-a je uspio postići zadovoljavajuću nagodbu, pri čemu je kompanija priznala nezakonit otkaz i pristala na isplatu odštete. Nagodba s drugim radnikom postignuta je nekoliko tjedana kasnije.

Poziv na akciju protiv kompanija Amazon, Manpower i Adecco bio je povezan s kampanjama sindikata ZSP u Amazonu, gdje je većina radnika zaposlena preko agencija Manpower i Adecco. Mnogim radnicima kasnile su isplate plaća, bili su potplaćeni ili im je uskraćivan dio dohotka poput nakade za godišnji odmor ili bolovanja. Kao rezultat različitih prosvjeda, 30-ak radnika dobilo je sve što im se dugovalo i Amazon i agencije su morali postati oprezniji. Manpower je čak izgubio ugovor s Amazonom, no kasnije ih je opet angažirao. Akcije su održale Sekcije MUR-a u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Španjolskoj, Norveškoj, Brazilu te također i prijatelji u Češkoj, Hrvatskoj i SAD-u. Sindikat nastavlja s daljnjim radom u kompaniji na takvim problemima, koji su nasreću sve rjeđi, i nastoji organizirati što više ljudi.

Početkom 2015. došao je i poziv na međunarodnu solidarnost protiv Operacije Pandora u Španjolskoj. Operacija je bila usmjerena protiv anarhističkog pokreta, a među uhićenima je bio i drug iz CNT-a. Kampanja solidarnosti proširila se izvan MUR-a, s prosvjedima anarhističkih organizacija diljem svijeta. Sekcije i Prijatelji održali su prosvjede između ostalog i u Srbiji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

U siječnju su drugovi iz CNT-a u Leonu u Španjolskoj izvijestili o članu koji je dobio otkaz u McDonaldsu zbog sindikalnog organiziranja. Akcije solidarnosti održane su u Poljskoj, Norveškoj i širom Španjolske. Kampanja je krako trajala jer je McDonalds priznao nelegalan otkaz i postignut je dogovor o isplati odštete.

U ožujku su članovi CNT-ovog sindikata metalskih radnika u Madridu izvijestili o razvoju događaja u Indri, kompaniji u kojoj djeluje nekoliko CNT-ovih sindikata. 2013. dvoje članova otpušteno je zbog prokazivanja ilegalnog zapošljavanja, no 2015. dvoje direktora optuženo je zbog, između ostalog, krivokletstva na suđenju tim radnicima. Drugovi su izvijestili da je na pomolu veliki skandal u Španjolskoj, te da su direktori Indre optuženi za podmićivanje sudaca i tužitelja. Drugovi u Poljskoj pridružili su se CNT-ovim sindikatima u prosvjedima s piketima na nekoliko lokacija.

U srpnju su Sekcije pozvane na akcije solidarnosti u znak prosvjeda protiv nepravednog otkaza CNT-ovoj aktivistkinji u Crvenom Križu u Alicanteu. Prosvjedi i druge akcije održane su u Poljskoj i Velikoj Britaniji. Drugarica još uvijek nije vraćena na posao.

Iako nije bilo poziva na međunarodnu solidarnost od strane CNT-a zbog otkaza drugovima u kompaniji DHL, vrijedi zabilježiti kako su drugovi iz FORA-e organizirali akcije diljem Argentine u znak protesta protiv otkaza i djelovanja kompanije.

Konačno, poslani su faksevi i e-mailovi nevladinoj organizaciji (NVO) Dive Maky u Slovačkoj, koja nije isplatila jednog druga i maltertirala je Priama Akciu i drugove koji su mu pokušavali pomoći da dođe do svog novca. Članovi Tajništva IWA-e pokušali su posjetiti NVO no nikoga nisu zatekli u sjedištu (tj. nitko nije otvorio vrata) pa je prosvjed otkazan.

 

Radni sukobi i aktivnosti na organiziranju Sekcija i Prijatelja

Velika Britanija

Tijekom 2015. u Velikoj Britaniji zabilježen je znatan porast aktivnosti, posebno protiv neisplate plaća. SolFed je uspio pomoći izboriti se za dugovane plaće u brojnim sukobima. Značajne su borbe u ugostiteljskom sektoru u Brightonu, koje su imale pozitivan ishod u raznim barovima i restoranima. Članovi SolFeda odigrali su iznimno važnu ulogu u organiziranju radnika u sektoru prepunom privremenih poslova, koji obiluje, među ostalima, problemima neplaćanja ili nedovoljnog plaćanja.

SolFed u Newcastleu također je pobijedio u slučaju neisplate plaće u pozivnom centru u tom gradu. Pokrenuli su i kampanju u građevinskom sektoru. Počeli su s prosvjedima protiv sanitarnih uvjeta na jednom gradilištu te su odgovorni u kompaniji ubrzo riješili problem. Lokalna grupa u Newcastleu provela je i "Better call" kampanju kako bi uspostavila što više kontakata s radnicima spremnima na organiziranje i borbu.

Italija

U Italiji je USI organizirao i sudjelovao u prosvjedima protiv Zakona o poslovima. Zakon donosi niz reformi radnog prava omogućujući, između ostalog, lakše otpuštanje i jednostrane izmjene radničkih obaveza od strane šefova tijekom restrukturiranja. Također omogućuju isplatu nižih kompenzacija u slučaju ilegalnog otkaza, a ugovori na određeno vrijeme postaju još fleksibilniji. Prosvjedovalo se i generalnim štrajkovima na razini općina, kao što je to bio slučaj u Parmi.

Na nacionalnoj razini, USI je pokrenuo inicijative organiziranja u obrazovnom sektoru. Između ostalog, sudjelovali su u akcijama protiv zakona "Dobra škola" kojim se nastoji ograničiti sloboda izražavanja u obrazovanju te sloboda solidariziranja s prekarnim obrazovnim radnicima.

Sindikat u bolnici San Carlo sudjelovao je u prosvjedima protiv načina na koji se vodi bolnica, nedovoljnog financiranja i pogoršanja radnih uvjeta. USI-Marche prosvjedovao je protiv radnih uvjeta na groblju u Senigalliji, gdje je bilo i otpuštanja.

Poljska

Kao što je već spomenuto, ZSP-ov sindikat u Amazonu izveo je uspješne akcije protiv nepropisnih isplata u skladištu.

Drugovi i drugarice u psihijatrijskoj bolnici u Bielsko-Biali stupili su u jednodnevni štrajk. Akcija je bila zamišljena kao dio nacionalne eskalacije prosvjeda koja je trebala kulminirati općim štrajkom medicinskih sestara, koji se nažalost nije ostvario jer je glavni sindikat medicinskih sestara postigao dogovor s poljskom vladom. Dogovor nije obuhvatio sestre u psihijatrijskim bolnicama, kao ni radnike zaposlene preko ugovora o djelu, tako da ZSP nastoji potaknuti organiziranje u ovom području.

ZSP je također podupro štrajk nezavisnog sindikata medicinskih sestara nakon što je 7 njihovih članica dobilo otkaz. Podrška je uključivala pomoć u formiranju zahtjeva, solidarnom radu te sudjelovanju na sastancima s predstavncima vlasti. Sestre i lokalci kojih ih podržavaju sudjelovali su u nacionalnom prosvjedu medicinskih sestara u Varšavi, što je trebao biti uvod u štrajk koji se nikad nije dogodio.

ZSP-ova grupa u kompaniji Atlantic organizirala je akcije protiv te kompanije i s njom povezane kompanije VIS, koja je zatvorila radnje i ostavila stotine radnika i dobavljača bez plaća i isplata. Akcije su održane i na sudskom stečajnom ročištu. Deseci radnika ipak su dobili svoje plaće, no mnogi su još uvijek oštećeni. ZSP nastoji nastaviti s akcijama kako bi osigurao da su svi članovi isplaćeni i razotkrio mutne radnije tih kompanija i njihovih direktora, koji još uvijek nastoje dogovarati poslove s drugim kompanijama.

ZSP u Varšavi nastavlja s kampanjom protiv izrabljivanja u javnom sektoru, posebno protiv ilegalnog zapošljavanja u tvrtkama koje dobivaju ugovore na javnim natječajima. Kampanja je privukla popriličnu pažnju, dok je vlada donijela zakon koji dozvoljava javnim ustanovama uključivanje socijalnih stavki u javne natječaje, no ne čini ih obaveznima. Radnici koji su radili na crno na popravcima stanova u javnom vlasništvu u jednoj četvrti u Varšavi organizirali su se kako bi dobili svoje plaće i prokazali prakse javih tijela koja ne provjeravaju tvrtke koje koriste.

U Varšavi su se članovi ZSP-a krajem prosinca sastali s izvršnim direktorom kompanije OTTO i nadaju se rješenju problema radnika u Nizozemskoj. ZSP je prije nekoliko godina proveo kampanju protiv praksi ove agencije za zapošljavanje i OTTO je izrazio želju riješiti probleme i izbjegavati ih ubuduće. Dosada su dobili obećanje o rješenju jednog važnog problema na pozitivan način, uz isplatu značajne odštete.

Rusija

Članovi KRAS-ovog sindikata obrazovnih i znanstvenih radnika bili su aktivni u nekoliko radničkih prosvjeda na visokoškolskim ustanovama protiv rezova i pogoršanja radnih uvjeta. KRAS je također bio aktivan u prosvjedima zdravstvenih radnika protiv rezova u zdravstvu te u socijalnim prosvjedima umirovljenika.

Australija

Sindikat ASF nastojao je ojačati organizaciju i pokrenuti nove inicijative, na primjer na Tasmaniji. Savez telekomunikacijskih radnika, sastavljen uglavnom od tehničara mobilnih kompanija, priključio se ASF-u.

Španjolska

Osim u brojnim sukobima opisanima u dijelu teksta o međunarodnoj solidarnosti, španjolska je sekcija bila aktivna na mnogim radnim mjestima.

Radnici u Alumalsi, organizirani u više različitih sindikata, stupili su ljetos u štrajk u trajanju od 12 dana i ostvarili važnu pobjedu i povišicu od 400 eura u 2015., 450 u 2016. te 500 eura u 2017. Sindikati poput CCOO-a i UGT-a pristali su na sporazum s upravom odmah nakon početka štrajka, no radnici su to odbili na skupštini i nastavili sa štrajkom. Konačno postignuti sporazum predviđa i postupno smanjivanje radnih dana. CNT je kasnije postigao i poništenje ugovornih dodataka koji od zaposlenika zahtijevaju prekovremeni rad, što je sad postalo dobrovoljno.

Radnici iz CNT-a i drugih sindikata borili su se i protiv planova o smanjivanju radne snage u Rio Madridu, tvrtci koja čisti i održava javne parkove, te su se izborili za poništenje planova. Sindikat je organizirao više prosvjeda te je naposljetku ušao i u sudsku bitku kako bi poništio te planove.

U kompaniji Casa des Monges radnici iz CNT Sabadell, održali su uspješan štrajk i izborili se za povećanje plaće.

Do konflikta je došlo i u kompaniji Ydilo nakon što su član CNT-a i osmero drugih radnika otpušteni, što je uspješno završilo uz isplatu odštete drugu iz CNT-a.

Diljem Španjolske, CNT organizira radnike i pikete u kompaniji Phone House boreći se za bolje radne uvjete. Kampanja se nastavlja.

Ostale borbe su tek započete i još su uvijek u tijeku. U studenom je CNT Gijon započeo borbu s restoranima Tommy Mel's. Drug kojemu nije plaćen prekovremeni rad i koji je ustao za svoja prava je otpušten. Sindikat organizira pikete ispred restorana. Osim toga, piketi se organiziraju i ispred Foster's Hollywooda, još jednog lanca restorana, gdje CNT već neko vrijeme vodi kampanju. CNT Vigo dokazao je uspješnost direktne akcije, piketima ispred Bonsai Cafea gdje je radnica otpuštena nakon što se razboljela i nije bila plaćena. Uprava kafića je prihvatila sve zahtjeve sindikata.

Više radničkih sukoba iz Španjolske i drugih zemalja bit će opisano u drugom dijelu ovog članka.

Ostali prosvjedi i kampanje

Brojne Sekcije MUR-a sudjelovale su u brojnim prosvjedima i kampanjama, s temama u rasponu od izbjegličkih prava do državne represije i deložacija. Dio tih prosvjeda bit će prikazan u drugom dijelu ovog članka.

Represija

USI sindikat u bolnici San Carlo osuđen je na financijsku kaznu zbog distribucije letaka u bolnici 2009. MUR je poslao donaciju kako bi se lakše pokrili troškovi. Dvoje USI-jevih članova iz iste bolnice izvedeni su pred sud i optuženi za "opstrukciju javnih službi", što može značiti i zatvorsku kazno od jedne do pet godina. Trenutno se ne zna koji je status slučaja, no pretpostavlja se da je suđenje još uvijek u tijeku.

Krajem godine CNT iz Barcelone pozvao je na bojkot trgovačkog lanca El Corte Ingles zbog njihove represije nad sudionicima generalnog štrajka u ožujku 2012. Tijekom prosvjednih akcija uhićeno je dvoje CNT-ovih članova. Više CNT-ovih sindikata pozvalo je na akcije solidarnosti, no na primjer u Madridu se akcija našla na udaru represije i sudionicima se prijetilo kaznenim progonom.

Drug iz ZSP-a se uspješno borio kao svoj vlastiti odvjetnik u parnici koju je pokrenula tvornica BRW Sofa. Drug je bio optužen za klevetu i uzrokovanje ekonomske štete kompaniji, u svezi sa ZSP-ovom obranom drugog sindikaliste koji je otpušten iz tvornice zbog razotkrivanja kršenja radnog zakona.

Drugu iz CNT-AIT u Francuskoj određen je kućni pritvor u rasističkom i ksenofobnom obračunu usmjerenom na socijalne pokrete. Alijev slučaj zapazili su i srednjestrujaški mediji kao posebno dobar slučaj profiliranja i napada na pojedince prije planiranih društvenih prosvjeda vezanih uz klimatski summit u Parizu.

Više slučajeva represije bit će opisano u drugom dijelu članka.

Ostale međunarodne aktivnosti

U sklopu izgradnje veza s aktivistima diljem svijeta i dijeljenja iskustava direktne akcije i sindikalnog organiziranja, MUR je organizirao više video konferencija kako bi povezao ljude koji žele dijeliti iskustva. Bilo je i nekih diskusija i treninga za aktiviste s područja Balkana, a Sekcije i Prijatelji organizirali su i sudjelovali na regionalnoj anarhosindikalističkoj konferenciji u toj regiji.