SolFed protiv kriminalizacije migrantskih radnika

Donosimo prijevod letka SolFed-a, britanske sekcije Međunarodnog radničkog udruženja (MRU-IWA), povodom kampanje #OneDayWithoutUs protiv kriminalizacije migrantskih radnika.

Liverpulska sekcija Solidarity Federation-a podupire nacionalnu kampanju #OneDayWithoutUs, održavanjem skupa protiv kriminalizacije migrantskih radnika u ponedjeljak, 20.veljače u 18:00, na adresi The Lyceum, 1 Bold Street, L1 4NW.                       

*STOP KRIMINALIZACIJI MIGRANTSKIH RADNIKA*

Dok šefovi, zemljoposjednici i političari postaju sve bogatiji i snažniji, mi se suočavamo s niskim plaćama, ugovorima na nula sati, radom preko agencija za zapošljavanje, otpuštanjima, visokim cijenama stanarina, rezovima u javnim službama i rezanjem socijalnih beneficija. Ovo se događa jer su neki ljudi izgubili zdravu naviku da se drže skupa i uzvraćaju udarac na poslu i unutar svojih zajednica. Kao odgovor na ovakvu situaciju, kriminalizirani su migranti, posebice posljednjih nekoliko godina. Migranti se predstavljaju kao rizik za ekonomiju, sigurnost i kulturu. Trenutno glavne političke stranke vode diskusiju o tome kako je nužno zatvoriti granice. Za te stranke migranti su samo još jedna stavka u njihovim izbornim propagandama.

No prava je istina da se nitko zaista ne želi riješiti migranata. Ono što žele jest jeftina radna snaga koju čine ranjivi i prestrašeni ljudi. Neki direktori su mislili da je najbolji način za dobiti jeftine radnike ostanak u Europskoj uniji, drugi su mislili da je najbolji način izlazak... Sada britanska Vlada koristi migrante kao ulog u pregovorima oko jedinstvenog tržišta. Svi oni nastoje okrenuti radnike jedne protiv drugih kako ne bismo shvatili da je pravi problem njihova politika štednje i njihovo konzumerističko i individualističko društvo koje uništava naše živote i zajednice. Više od svega, žele nas spriječiti da se ujedinimo i uzvratimo udarac.

No prava je istina da migrantski radnici ne čekaju nikakve poklon-bonove. Zauzeti su borbom za bolje radne i životne uvjete. Londonsko sveučilište, Topshop, Harrods ili Deliveroo, samo su neke od borbi koje vode migranti i koje glavni mediji ne prikazuju. U Toxtethu, domaći i migrantski roditelji zajedno su se borili protiv zatvaranja dječjih vrtića prije tri godine i pobijedili smo! Pobjede koje izbore migrantski radnici pobjede su za svakoga, uključujući i TEBE. Ne trebamo tvoje simpatije već tvoju direktnu podršku. Zato što mislimo da naš glavni problem nisu Brexit, Donald Trump, UKIP, Le Pen ili torijevci, naš glavni problem su naš strah i naša dezorganiziranost.

*MIGRANTSKI I DOMAĆI RADNICI - UZVRATIMO UDARAC ZA BOLJI ŽIVOT*