Predstavljanje anarhosindikalističke internacionale u Zagrebu

U Zagrebu je, 6. lipnja 2015., održano predstavljanje Međunarodnog radničkog udruženja (MRU) u prostorima Mreže antifašistkinja Zagreba. Na poziv MASA-e predavanje je održala Laure Akai, internacionalna tajnica MRU-a i članica Saveza poljskih sindikalista (Związek Syndykalistów Polski – ZSP).

U zanimljivom jednosatnom predavanju pred nekoliko desetaka zainteresiranih posjetitelja internacionalna je tajnica objasnila principe i model funkcioniranja organizacije te načine borbe za radnička prava koje primjenjuju sekcije internacionale. Pokazani su uspješni primjeri direktnih akcija i konkretnih kampanja vođenih u slučajevima neisplate prekovremenog rada, rada na crno ili nepoštivanja radnog ugovora poput kampanje u poljskim skladištima Amazona ili one za organiziranje radnika u ugostiteljstvu u Engleskoj. Nakon predstavljana uslijedila je duga rasprava s publikom.

MRU ili IWA-AIT (eng. International Workers Association, špa. Asociación Internacional de los Trabajadores) je međunarodna konfederacija anarhosindikata osnovana prije više od 90 godina. U situaciji kada s jedne strane jača tendencija uključivanja radništva u procese odlučivanja paralelno s negiranjem njegovih krajnjih ciljeva, a u smjeru tzv. socijalnog dijaloga koji postaje ciljem Međunarodnog saveza sindikata (MSS), tzv. Amsterdamske sindikalne internacionale osnovane 1919. godine, a s druge strane ideja političke objektivizacije radničkog pokreta od strane Komunističke partije koja iste 1919. godine osniva Komunističku internacionalnu (Kominternu), a dvije godine kasnije i moskovsku Crvenu sindikalnu internacionalu (Profinternu), pojavila se potreba za organiziranjem onih dijelova radništva koji nisu pristajali ni na političko vodstvo KP niti na liberalnu politiku pregovora MSS-a.

Stoga Savez slobodnih radnika Njemačke (Freie Arbeiter Union Deutschlands - FAUD) 1920. organizira međunarodnu sindikalističku konferenciju iz čijih će zaključaka 1922./1923. izrasti MRU. Osim uključivanja radnika zemalja starog kontinenta, prvenstveno Španjolske, Italije, Portugala, Njemačke, Francuske i Švedske, MRU se širi i na druge kontinente, a posebno na Južnu Ameriku, gdje su MRU-ove sekcije 1929. osnovale Američko kontinentalno radničko udruženje u okviru MRU-a. Paralelno s razvojem fašističkog i nacističkog pokreta, MRU-ove sekcije uključuju se u borbu protiv ekstremne desnice i totalitarizma: sudjelovanje članova talijanskog USI-ja u borbama protiv fašista u 1920-ima i anarhističkim partizanskim jedinicma tokom Drugog svjetskog rata, FAUD-ove antinacističke sabotaže u Njemačkoj, beskompromisna borba CNT-a protiv frankista u Španjolskoj, junački otpor ZSP-a u Varšavskom ustanku... Fašistička represija, u kombinaciji s razvojem socijalne države na Zapadu i jačanjem komunističkih režima na Istoku u poratnom razdoblju, prisilili su međunarodni anarhosindikalistički pokret na povlačenje s udarničkog mjesta u klasnoj borbi globalnog proletarijata.

Iako MRU danas okuplja 18 sekcija i prijateljskih organizacija s tri kontinenta te intenzivira svoje aktivnosti i vidljivost, i dalje je široko rasprostranjena rasprava o njegovoj relevantnosti u suvremenom dobu. No, argumenti kritike padaju u vodu jer potreba za nadnacionalnim udruženjem koje neće biti niti u službi pregovora oko pogoršavanja položaja radnika, tobože u svrhu ekonomskog oporavka, niti u službi začahurenih i povijesno kompromitiranih lijevih ideologija nikad nije bila veća. U situaciji kada se radnička prava sustavno smanjuju uz nikakav otpor sindikalnih predstavnika, drugačiji oblik sindikalizma postaje nužnost!