Podrška indonezijskim vozačima u borbi protiv Ubera!

Vozači diljem svijeta prosvjeduju protiv Uberove eksploatacije. Nakon što su u lipnju 2017. vozači u New Yorku izborili da ih se priznaje kao zaposlenike tvrtke, a ne kao nezavisne “poduzetnike”, indonezijski vozači, organizirani u kolektiv KUMAN, pokrenuli su u kolovozu prosvjedne akcije protiv loših radnih uvjeta. 

Indonezijski vozači suočavaju se s istim problemima koji su doveli do prosvjeda u mnogim gradovima od New Yorka do Melbourna: Uberovo samostalno određivanje plaća i nejasan radni status vozača. Glavni zahtjevi radnika su više naknade za vožnje te ukidanje besplatnih vožnji koje moraju obavljati za Uberove promotivne akcije. Naime, Uberove naknade u Indoneziji toliko su niske da vozači jedva preživljavaju uz postojeće troškove održavanja svojih vozila, a mnogi od njih imaju samo jedan obrok dnevno i rade u smjenama od 24 sata! Protiv takvog izrabljivanja radnici, u velikom broju vozači motocikala, posegnuli su za metodama direktne akcije: isključivanje Uberovih aplikacija i odbijanje obavljanja vožnji.

Uber se, naravno, ograđuje od ikakve odgovornosti. Delegacija štrajkaša održala je sastanak u sjedištu indonezijskog Ubera, no pritome su im zabranili nazočnost pravnog savjetnika i snimanje razgovora te su im oduzeti mobiteli. Vozači kolektiva KUMAN najavljuju nastavak industrijskih akcija do ispunjenja zahtjeva. Uz podršku lokalnog anarhosindikata PPAS i Međunarodnog radničkog udruženja (IWA-AIT), pozivaju na akcije međunarodne solidarnosti!


 Ispred sjedišta UBER-a u Zagrebu

Mreža anarhosindikalista pridružuje se u podršci radničkoj borbi protiv Ubera, jednog od predvodnika nove, cinično imenovane kapitalističke forme -  ekonomije dijeljenja. Nemojmo se zavarati, pod sloganom slobode i dijeljenja ‘zajedničkih resursa’ krije se beskrupulozna eksploatacija radnika! To što indonezijski vozači koriste klasične metode štrajka i sabotaže prilagođene za njihov kontekst borbe, potvrđuje da odgovor današnjem izrabljivanju u okvirima nesigurnog rada mora i dalje biti aktivan radnički otpor koji počinje od direktne akcije i koji nadilazi nacionalne okvire.

Solidarno s indonezijskim vozačima i svim prekarnim radnicima diljem svijeta!

            

  Ispred Indonezijske ambasade u Zagrebu.