Nova pobjeda MASE!

Kako smo pisali već prije, eksploatacija učenika koji pohađaju praktičnu nastavu posebice je raširena u ugostiteljskom sektoru. Isto se desilo i s Dorom, 18-godišnjom kuharicom koja je praktičnu nastavu odradila u spomenutom zagrebačkom lancu restorana od jeseni 2014. do ljeta 2016. Nakon ispunjene obaveze pohađanja školske i ljetne prakse, firma je obećala isplatiti, zakonom propisanu, nagradu – no to nikada nije napravila. Za one koji nisu upoznati s restoranskom ponudom u Zagrebu riječ je o poduzeću EUROGLOBALE d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge koja u svom vlasništvu ima tri istoimena restorana u Zagrebu te po jedan restoran u Zadru i Pakoštanima.

S Dorom smo se prvi put čuli u prosincu 2017., kada nam se obratila za pomoć, nakon čega smo dogovorili plan akcije. Tome je prethodio jedan telefonski razgovor s voditeljem restorana koji je negirao da su dužni išta platiti, uz prilično naivno objašnjenje da država nije osigurala novce za to! S time je završilo apeliranje na poštivanje ugovora, a mi smo s Dorom isplanirali sljedeće korake.

Izračunali smo, na temelju uvida u evidenciju pohađanja praktične nastave (koja je iznosila ukupno 804 sata), da firma duguje Dori iznos od 4.125 kuna. Na osnovi toga i odredbi ugovora koje je poslodavac potpisao s radnicom, sastavili smo pisani zahtjev kojeg smo uručili odgovornim osobama. U pisanom zahtjevu dali smo rok od dva tjedna u kojem tražimo ispunjenje ugovorne obaveze i plaćanje punog iznosa dugovane nagrade uz najavu da ćemo pokrenuti daljnje sindikalne akcije ako do toga ne dođe. Nakon par telefonskih razgovora i jednog sastanka na kojem su ponovno pokušali uvjeriti oštećenu radnicu da joj nisu dužni platiti dogovorenu nagradu za praktičnu nastavu, odgovorne osobe ipak su odlučile da im je pametnije podmiriti dug nego ustrajati u borbi protiv odlučnog i motiviranog protivnika. Iznos duga plaćen je 2 dana prije isteka roka.

S ovom malom pobjedom nastavljamo dalje u našim nastojanjima da izgradimo ozbiljni borbeni sindikat te da proširimo ideje i prakse anarhosindikalizma u Hrvatskoj i okolici. Sve koji prepoznaju smisao takvih aktivnosti, pozivamo da nam se jave i priključe!

PROTIV EKSPLOATACIJE UČENIKA U PRAKTIČNOJ NASTAVI!
SOLIDARNOST I DIREKTNA AKCIJA!