MASA i anarhosindikalizam na ASK-u

14. Anarhistički sajam knjiga održan je u Zagrebu od 6. do 8. travnja u prostorijama društvenog centra u Pierottijevoj ulici, popularnoj Medici. Dobro vrijeme poslužilo je male izdavače koji su ponudu anarhističke literature, umjetnosti i muzike mogli nesmetano izložiti u dvorištu tijekom čitavog trajanja sajma. Unatoč nešto manjem broju nego prošlih godina, na sajmu su svoju ponudu pokazali kolektivi i grupe iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i Srbije te, naravno, domaći izlagači.

Prateća predavanja održana su u galeriji Sivoj, a program je u petak otvorilo predstavljanje lokalnog samoorganiziranog nogometnog kluba Zagreb 041, o čijim su iskustvima u organiziranju i radu s tražiteljima azila govorila dvojica članova. Subotnji program nastavljen je prezentacijom anarhističkog časopisa Orkanen, predavanjem o socijalnoj revoluciji u Španjolskoj, a zaključen je s našim predavanjem o anarhosindikalizmu danas.

Jednosatnim predavanjem željeli smo približiti značajke anarhsindikalizma i definirati njegovu pozicija u širem anarhističkom pokretu. Tako smo dali opći uvod u nastanak anarhosindikalizma u okviru prve radničke Internacionale šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća i njegov razvoj do formiranja Međunarodnog radničkog udruženja u Berlinu 1922. Ne ulazeći detaljnije u historiografiju sindikalističkih borbi 20. stoljeća, predavanje smo nastavili spominjući glavne anarhosindikalističke federacije i organizacije koje djeluju danas te primjere nekih nedavnih pobjeda. Bitan dio predavanja posvećen je oblicima direktne akcije koje primjenjuju anarhosindikalisti, s posebnim naglaskom na pikete i ostale metode koje eskaliraju radni spor i vrše moralni i financijski pritisak na protivničku stranu. Tijekom predavanja pokazali smo dva kratka filma o uspješnim sporovima koje su organizirale britanska i slovačka sekcija Međunarodnog radničkog udruženja (Solfed i Priama Akcia). Samo predavanje završili smo pričom o vlastitim iskustvima u organiziranju radnika uslužnog sektora i postignutim pobjedama (kino Broadway, veganski restorani u Zg).

Sve u svemu, još jedan ASK je za nama. Nadamo se da će idući privući nešto veći broj znatiželjnih posjetioca te da će se barem u istoj mjeri zadržati sindikalističke i klasne teme u predavanjima i raspravama pratećeg programa. Zahvaljujemo svima koji su došli do našeg štanda i podržali nas kupovinom knjige ili davanjem donacije.

Vidimo se na idućem ASK-u!