Eksploatacija u »Broadway« kinima

BROADWAY KINA EKSPLOATIRAJU RADNIKE!

Kina »Broadway«

Član naše organizacije Petar S., koji je bio zaposlenik na određeno vrijeme na radnom mjestu Broadway kina-Brodarica u Splitu kao biljetar, prema sklopljenom ugovoru trebao je primiti prvu plaću najkasnije do 20.06.2008. Druga plaća trebala mu je biti isplaćena najkasnije do 20.07.2008., ali do danas – više od mjesec dana nakon isteka zakonskog roka plaća mu još uvijek nije u cijelosti isplaćena. Nakon dužeg vremena zavlačenja, uzaludnih apela da dobije ono što mu pripada, odgovora od strane uprave kako «nije jedini koji nije primio plaću, ako ga to tješi», odlučio se obratiti našoj organizaciji za pomoć. Upravi Broadwaya poslano je službeno pismo u kojem smo im dali rok od 7 dana za isplatu plaće – na kojeg su se oni naravno oglušili. Ovdje se dakle ne radi o izoliranom slučaju - Petar S. nije jedini radnik koji je na takav način oštećen od strane uprave Broadway kina – već neisplaćivanje radnika u zakonskom roku predstavlja kontinuiranu politiku uprave Broadway kina.

Mi, Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA), smatramo da ne postoji opravdanje za neisplaćivanje radnika, te u tom činu prepoznajemo izopačenu, sramotnu i kriminalnu praksu divljeg kapitalizma po kojem su temeljna radnička prava zadnja na listi prioriteta pri poslovanju poduzeća. Radi se o ustaljenoj praksi modernog poslovanja, već viđenoj po svijetu a relativno novoj kod nas – radna snaga zapošljava se na kratko i određeno vrijeme, kako bi na isti takav način mogla biti zamijenjena novom radnom snagom, što smanjuje mogućnost samoorganiziranja u svrhu obrane svojih temeljnih prava – u ovom slučaju prava na plaću! Svjesni smo da je sistem u kome živimo korumpiran i nepravedan, ali nećemo dozvoliti da od nas prave budale! Ako već u ovom današnjem konzumerističkom i otuđenom društvu moramo trpjeti industriju jeftine i plitke zabave koju nam servira filmska «tvornica snova», onda definitivno nećemo trpjeti eksploataciju radnika koja očigledno s njom ide u paru. Također, ako je eksploatacija radnika danas postala toliko uobičajena stvar da se na nju nitko ne osvrće, to ne predstavlja nikakvo opravdanje za kapitaliste, niti razlog da i naš član bude strpljiv i poslušan. Svojom su drskošću prekršili svaku mjeru tolerancije. Vrijeme je da radnička solidarnost i borba protiv nepravdi postanu uobičajene stvari, a ne poslušno i razjedinjeno trpljenje potlačivanja i iskorištavanja!

Iz ovih razloga pozivamo ljude na solidarnost i bojkot Broadway kina sve dok se ne promijeni ovakva anti-radnička politika uprave i našem članu Petru S., kao i ostalim radnicima, ne isplate do zadnje kune pošteno zarađene plaće!

 

Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja (MASA) - Split

Kontakt telefon: (+ 385) 95 / 835-1085

Email adresa: kontakt@masa-hr.org

Web stranice: www.masa-hr.org