Pokretanje Protunacionalističke kampanje

Izjava za javnost Lokalne grupe Rijeka  
povodom pokretanja „Protunacionalističke kampanje“

 

Želimo obavijestiti javnost kako Lokalna grupa Rijeka u sklopu Mreže anarhosindikalista  pokreće „Protunacionalističku kampanju“. Poučeni povijesnim iskustvom kako se kapitalističke krize najčešće rješavaju masovnim ratovima, kako bi si vladajući omogućili novi početak, lansiramo kampanju protiv nacionalizma, kao jednog od pogrešnih odgovora na kapitalističko izrabljivanje, državnu represiju, krizu parlamentarne demokracije i kapitalističke ekonomije – „slobodnog tržišta“.

Kapital juri čitavom planetom, bez obzira na nacionalne granice, u potrazi za jeftinijim sirovinama i radnom snagom u ime jedne potrebe nauštrb svega, profita. Stoga je šef – šef, a političar – političar, bez obzira na boju kože, nacionalnost ili vjeroispovijest, njihove glavne značajke su da iskorištavaju i vladaju, te da si međusobno ispomažu. Nikada kao anarhisti nismo negirali ili zatirali ljubav prema poznatome, prema krajoliku ili progresivnoj tradiciji, prema ljudima koji su naši susjedi ili kolege, ali ljubav ne stavlja pušku u ruke i ne huška nas na „strance“, ne huška nas na strane vladare u korist domaćih vladara, ne, jer to radi nacionalizam.

Naš neprijatelj nije susjed iz zgrade ili kvarta ili kolega s posla koji se od nas razlikuje na regionalnoj, nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, naš neprijatelj je onaj koji nas ponižava zbog svoje pozicije moći, šef, političar, lokalni tajkun, gradska ili državna vlast. Pravi neprijatelj može utjecati na isplatu ili visinu plaće, uvjete na radnome mjestu, na naše zdravlje, mogućnost školovanja djece, male ili nikakve godišnje odmore, isplatu stana kao da je od suhog zlata, na male i bijedne mirovine, iracionalnu, parazitsku i nepotrebnu birokraciju, na socijalna rezanja i štetne zakone, to je pravi neprijatelj, to je naš klasni neprijatelj.

Stoga pozivamo sve napredne mlade ljude, radnike i seljake da prošire riječ o nacionalizmu kao krvopiji koju smo imali prilike gledati 90-ih, kada je isti nacionalizam izokrenuo zemlju naopačke kako bi se sve stvarano desetljećima kroz privatizacijsku pljačku našlo u rukama privilegirane manjine, dok su ostali ginuli na bojištima. Iste manjine koja danas šefuje cijelom zemljom, zahvaljujući svojim vizionarskim i poduzetničkim kriminalnim aktivnostima za vrijeme rata. Privilegirana manjina koja danas ponosno govori kako je prošlo vrijeme kada smo slušali direktive iz Beograda, sada je vrijeme za direktive iz Bruxellesa.

 

Internacionalnom izrabljivanju suprotstavljamo internacionalnu solidarnost!
Nacionalizam je ništa do religije moderne države!

 

U ime „Protunacionalističke kampanje

Mreža anarhosindikalista (MASA)
Tajništvo Lokalne grupe Rijeka

20.02.2012

 

Službene stranice "Protunacionalističke kampanje"

Komentari

employers deferred allowing horse p8553

many situations can demand urgent financial inputs from selfemployed persons not everyone has the financial means to go to college online payday loan amounts on business start up loan ranges from to consequently the terms of the unsecured consolidation loan are designed in order to incorporate these risks this will often be a protracted process but the defaulter borrower will have to cough up the loan proceeds