1. Maj - Dan otpora, a ne dan odmora!

riot_monument

Povijest međunarodnog dana radnika i radnica

Proslava Prvog Maja (eng. May Day) nije, kako to mnogi misle, „dar“ partije iz bivšeg sistema i dan koji je Partija izmislila. Povijest Prvog Maja seže još u drugu polovicu 19. stoljeća. Ona se izvorno veže uz Haymarketški masakr koji se zbio 4. Maja 1886 – kada je oko 180 policajaca došlo raspustiti radničku skupštinu koja se održavala na Haymarket trgu u Chicagu kao odgovor na policijsku brutalnost prethodnih dana. Naime, cijela priča izvorno seže u borbu radnika za osmosatno radno vrijeme, koja je izvorno pokrenuta od strane Australskih radnika još 1856, kada su oni na 21. travnja odlučili obustaviti strojeve kao znak protesta i borbe za svoja prava. Borbu za osmosatno radno vrijeme ubrzo su prihvatili i Američki radnici, te su odredili da bi njihov dan protesta trebao biti Prvi Maj. Tako je Prvog Maja 1886 oko 200 000 radnika i radnica u Chicagu napustilo svoja radna mjesta i krenulo u marš ulicama zahtijevajući osmosatno radno vrijeme kako bi njihov život bio organiziran po principu „8-8-8“, odnosno 8 sati za rad, 8 sati za odmor i 8 sati za njihovu dokolicu – slobodno vrijeme. Štrajku su se pridružili i radnici i radnice tvornice McCromick Harvester Works. Ali 3. Maja poslodavci su odlučili da štrajku treba doći na kraj te su poslali svoje „razbijače štrajkova“ na radnike. Kada su razbijači došli nastao je sukob između njih i radnika te je intervenirala policija ubivši četvero radnika i ranivši mnoge. Kao odgovor na ovaj događaj 4. Maja, anarhisti i radnički aktivisti sazvali su za 20:30h mirnu skupštinu na Haymarket trgu gdje se trebalo raspravljati o daljnjim tokovima borbe i o odgovoru na akcije policije.

Oko 22h kad je skup bio pri kraju došla je policija sa zahtjevom raspuštanja skupštine no tada je netko iz gomile, u kojoj je preostalo oko 200 ljudi, bacio bombu ubivši jednog i ranivši nekoliko policajaca. Policija je uzvratila paljbu i ubila još sedmero svojih policajaca (kasniji medicinski pregled je potvrdio da su policajci umrli od „svojih“ metaka, a i oni ozlijeđeni su također ranjeni tim metcima) i gomilu radnika i radnica (do danas nitko nije utvrdio koliko je točno radnika umrlo). Nakon događaja uhićeno je devetoro anarhista i radničkih aktivista, no jedino je puštena Lucy Parsons. Suđenje ovim aktivistima bilo je namješteno i puno kontradikcija, a nikad se nije našao ni jedan dokaz koji bi upućivao da su bombu bacili optuženi (počinitelj nikad nije uhvaćen). Naprotiv, mnogi od optuženih nisu tada ni bili nazočni na mjestu događaja. Ali, njima se nije sudilo radi ubojstva već radi njihovog aktivizma – radi njihove borbe za svoja prava. Tako je i u optužbi pisalo da su oni osuđeni radi svojih govora i pamfleta koji su nadahnuli štrajk koji je kulminirao ubojstvom policajca. Prilikom čitanja presude sudac je rekao: „Osudite ove ljude, neka budu primjer drugima, objesite ih i spasite naše institucije!“. Od osmero osuđenih četvoro njih (Albert Parsons, Adolph Fischer, August Spies i George Engel) obješeno je 11. studenog. 1887. Louis Lingd izvršio je samoubojstvo uoči vješanja, Michael Schwab i Samuel Filden osuđeni su na doživotnu robiju a Oscar Neebe na 15 godina zatvora. U čast ovim žrtvama i ovom događaju , koji su kroz svijet prenijeli marljivi aktivisti, ponajviše Lucy Parsons, Prvi Maj počinje se diljem svijeta slaviti kao Međunarodni dan radnika i radnica. Iako je ovaj dan nastao kao borba radnika za osmosatno radno vrijeme, on nije izgubio na svojoj važnosti, jer on će ostati središnji dan radničkog pokreta dokle god se u svijetu krše radnička prava i izrabljuje radnička klasa. Na spomeniku žrtvama Haymarketškog masakra upisano je „Doći će dan kada će naša šutnja biti moćnija od vašeg blebetanja!“

Dan otpora, a ne dan odmora!

Haymarket

Danas nije praznik rada – dan kada bi trebali sjediti kod kuće i pokušati barem na jedan dan zaboraviti svakodnevni napor i odmoriti se. Danas nije praznik rada – dan kada ćemo izaći sa svojeg radnog mjesta zadovoljni što smo dobili nekoliko „slobodnih dana“, željni predaha i zahvalni državi što nam je omogućila trenutke „odmora“. Isto tako, 1. Maj nije još jedan od onih ispraznih praznika u kojem se kuha grah i slušaju naštrebane fraze. Naprotiv! 1. Maj nije praznik zaborava i odmora već je to dan elementarnog humanizma – jer je jedino radnik čovjek po sebi dok je vlasnik ili poslodavac na puno nižoj evolucijskoj razini, on je nešto poput ljigave gliste-parazita koja siše životnu energiju radničke klase. Danas je dan kada se moramo sjetiti stoljetne radničke borbe – koja je današnjim radnicima uspjela osigurati neka od temeljnih radničkih prava – kraći radni dan, bolje uvjete rada kao i kakvu-takvu zdravstvenu zaštitu. Ali, isto tako moramo znati da toj borbi nije došao kraj, te da nije na nama da ležimo u kući i prisjećamo se slavne radničke borbe, već se još puno toga treba napraviti sve dok se ne postigne konačni cilj – kraj eksploatacije svih radnika te njihovo vlasništvo nad sredstvima, kao i plodovima, proizvodnje. Tek tada će 1. Maj postati praznik rada, dan kada će se stanovnici novog (pravednijeg) socio-ekonomskog sistema prisjećati slavne radničke borbe koja je uspjela jednom za svagda začepiti usta, i djelovanje, mračne prošlosti – ispunjene eksploatacijom, ratovima i patnjom većine svjetskog stanovništva. U trenutku kada čelični zakon tržišta počinje gaziti po stoljetnoj borbi radnika za svoja prava, paralelno počinju nicati neoliberalni sindikati – što je samo po sebi apsurd (contradictio in adjecto) – i na sva zvona pozivati radnike na tzv. „fleksibilizaciju rada“, „socijalni dijalog“ odnosno, počinju pozivati na klasni mir i poslušno klimanje glavama pred zapovjedima poslodavca (po totalno krivoj logici „što je dobro za poslodavca, dobro je i za radnika“). Ti sindikati – čija bi zadaća trebala biti zaštita radničkih prava – kao da nisu svjesni da su pojmovi poput „fleksibilizacije rada“ i „tržišta“ u direktnoj suprotnosti sa radničkim pravima. Tržište je arena u kojoj se konkurencijom, jedan kapitalist bori protiv drugog kapitalista kako bi ostvario što veći profit. Odnosno, to znači, po samom zakonu kapitalizma, da kapitalist u robu, koju prodaje na tržištu, mora uložiti što manje (imati što manje troškove proizvodnje) a prodati je što je moguće skuplje (izvući što veći profit). Za kapitaliste u troškove proizvodnje ulazi i cijena rada – što znači da će kapitalisti, sukladno samom zakonu kapitalizma, stalno težiti ka što jeftinijoj radnoj snazi. Kako bi mu se osigurala jeftina radna snaga – država i sindikati kao posljednji lingvističko-modni hit počinju koristiti pojam „fleksibilizacije rada“.

A taj pojam ne znači ništa drugo do radikalno rezanje socijalnih i radničkih prava (prava na 8-satni radni dan, oformljenje nezavisnih sindikata, borbe za veće plaće, bolje uvjete rada kao i pravo na štrajk i dr.). Otuda i novi prijedlog Zakona o Radu koji i u svom samom nacrtu ukida i ono malo radničkih prava koja su im ostavljena na siromašno korištenje. Uz vlasti i neoliberalni sindikati na sva zvona počinju hvaliti nastajanje slobodnih trgovinskih zona (u kojima se u cijelom svijetu stvara stroj koji melje elementarna radnička prava) kao i privatizaciju (prodaju radničkih tvornica kapitalistima). Oni vam govore kako je fleksibilizacija nužna za ulazak stranog kapitala gdje će vam na početku biti teško (odnosno oni će vas izrabljivati) ali će vam kasnije opet vratiti vaša (izgubljena) prava, pojednostavljeno vam govoreda treba uništiti ono za što ste se stoljećima borili. Mi njima kažemo, da samo maloumne budale mogu najprije rušiti pa potom to isto ponovno graditi. Nadalje govore oni kako je najvažnije sve zaposliti, makar bilo po ekstremno lošim uvjetima, bitno je da svi rade – pa makar od te plaće neće moći ni živjeti, ali više neće biti nezaposlenosti. Mi njima kažemo da se nijedan demokratski sistem, da bi bio demokratski, ne može graditi bez nezavisnih sindikata i zastupanja interesa radnika i radnica jer na kraju krajeva oni su ti za „koje se sve to i radi“. Ova floskula osim što je kontradiktorna u samoj svojoj suštini je i varka po svom sadržaju, jer nakon što je jednom kapital ušao u zemlju sa jeftinom radnom snagom (putem „fleksibilizacije“) neće ni težiti tome da poveća cijenu rada jer bi im to jednostavno značilo veće troškove proizvodnje što se kosi sa temeljnim kapitalističkim zakonom. Uz to da se plaća poveća, radnici i radnice, i dalje će biti u nepovoljnom i ropskom položaju, jer nikad neće moći doseći standard koji posjeduju njihovi šefovi, živeći u svojim skupim vilama, plaćenim od rada radnika, odnosno viška vrijednosti koji su zaradili radnom snagom drugih bića. Budući je zakon tržišta istovremeno anoniman i totalitaran tj. on prožima sve društvene odnose, on uz radnička prava i uništenje ljudskog dostojanstva uništava i sve ostalo što se nađe na putu stvaranja profita, stoga smo danas i došli do stadija kada je zbog zagađenja upitna egzistencija budućih pokoljenja.

Iz ovih činjenica neoliberalni sindikati mogu se samo posramiti sami sebe, a to se najviše odnosi na sindikalne birokrate, jer su izdali borbu radnika u njenim temeljima i otvoreno pristali na kolaboraciju sa stranim i domaćim kapitalistima kao i sa državnommašinerijom koja ovu eksploataciju ozakonjuje. Mogu se sramiti toga što pozivaju radnike na „dobrovoljnu“ predaju kapitalistima i interesima kapitala, mogu se posramiti što pozivaju radnike da odbace svoja prava te se, naposljetku, mogu sramiti svojeg položaja koji su zauzeli u ekonomskoj hijerarhiji i ugazili sa još jednom čizmom na radničku klasu. Oni su od radničke borbe (prava radnika i štrajkova) napravili „unosan posao“ – zarađujući na patnji radničke klase. Ovakvom politikom kada sve komponente manipulacije – državni ili privatni mediji te sindikati – pozivaju na „fleksibilizaciju rada“ dovode nas do stanja kada Hrvatska sve više postaje periferijalna kolonija – razorena privatizacijom (bila ona „divlja“ ili pitoma, domaća ili strana) i sve većeg pada radničkih prava, sve više okupirajući autonomni prostor radničke klase. Ovakva situacija dovela je radnike do stupnja kada su prisiljeni šutjeti i u kojem se teško izboriti za promjene, već radnici i radnice trebaju samo biti „fleksibilni“. U ovakvim uvjetima sve više počinju blijedjeti priče o „kapitalističkom raju“ a kapitalizam se pokazuje u svojem pravom licu – nemilosrdnim, okrutnim i pogubnim za radnike i radnice. Ulaskom u kapitalistički raj, otvaranjem kapitalističkih tvornica, „siguran i dostojanstven“ posao ubrzo se pokazuje kao monoton posao, gdje se radni dan, upravo radi „fleksibilizacije“, povećava na 12 sati, ne postoje zdravstvena i mirovinska zaštita, a radnike i radnice se upošljava na određeno vrijeme, te im se isto tako zabranjuje sindikalno udruživanje, a na ulici možeš završiti „u roku keks“, samo ako se usudiš podignuti glas na svojeg poslodavca.

Pa na ulici stoji onih, prema sindikalnim istraživanjima, pola milijuna nezaposlenih koji će te zamijeniti i neće se buniti već će još raditi i za jeftinije plaće. Od dostojanstvenog posla ostaje nam ono 2-3 tisuće kuna (većini zaposlenih u tercijarnom sektoru ni toliko) sa koje se jedva spaja kraj sa krajem, pokrivaju školski troškovi djeci, ali eto, tu postoji i kredit koji vam na trenutak olakša situaciju, ali i on kad-tad dođe na isplatu. Barem, za razliku od većine mladih vi možete dignuti kredit, jer, kako su to ovih dana rekli poslodavci prilikom otpuštanja 300 radnika i radnica Done, mlađa radnička snaga je bolja i efikasnija jer je ona „fleksibilnija“, a poslodavcima upravo to i treba. Aranžmani sa Međunarodnim Monetarnim Fondom, inozemno zaduživanje u suradnji domaćeg i stranog kapitala i rasprodaja radničkih tvornica kapitalistima doveli su radničku klasu u bezizlazan položaj ovisnosti prema korporacijskim močnicima. Oni se, s druge strane, nalaze u položaju u kojem mogu diktirati količinu i kvalitetu prava koju će radnici uživati. Cijeli ovaj i ovakav sistem brižljivo je upakiran u estetski pojam koji se naziva „nacionalnim interesom“ – gdje se putem pojma nacionalnog nastoje prikriti klasne razlike i klasna eksploatacija – te pozvati radnike da se predaju bezbrižnoj eksploataciji u ime ovog apstraktnog pojma. Mi kažemo da u klasnom društvu ne može i ne postoji „nacionalni interes“ već je on nužno interes vladajuće klase, kapitalista, i vladajuće ideologije, neoliberalizma. On je direktno okrenut protiv radnika i radničkih prava jer upravo je onaj taj u čije se ime treba odreći radničkih prava i u čije se ime treba prihvatiti „fleksibilizacija rada“ – jer nacionalni je interes Hrvatske priključiti se međunarodnim strujanjima – kapitalističkoj globalizaciji, zakonu slobodnog tržišta, borbe protiv terorizma od kojih jedino beneficira bogata manjina (80% svjetskog bogatstva posjeduje 20% svjetskog stanovništva) a gubi siromašna većina (80% svjetskog stanovništva egzistira na 20% svjetskog bogatstva). Kapitalistička globalizacija, zakon slobodnog tržišta i borba protiv terorizma pridonose tome da ove razlike iz dana u dan, sve većom progresijom, rastu. Kao što smo vidjeli cijeli ovaj problem je internacionalan pa stoga i naša borba, borba na lokalnom nivou, mora biti internacionalna – u suradnji sa radničkom klasom regije i svijeta.

Više je nego očigledno da je kapitalizam u krizi, on više ne može rješiti niti jedan ključni problem svijeta (glad, ratove, terorizam, nadolazeću ekološku kataklizmu). On samo provodi još veću krizu. Mi rješenje vidimo ne u manje demokracije (kako to želi George W. Bush i njegova fašistička oligarhija) već u više demokracije. Rješenje je u radikalnoj transformaciji svih ekonomskih i društvenih odnosa tj. u direktnoj demokraciji. Na ekonomskom nivou kapitalizmu se trebamo suprotstaviti istinskim radničkim samoupravljanjem – koje se u povijesti, po nama, jedino pojavilo u anarhističkim kolektivima u španjolskoj tokom tamošnjeg građanskog rata. Ono što se zvalo samoupravljanjem u Jugoslaviji, SSSR-u, a danas se tako zove na Kubi, bila je samo varka, kako bi neka nova klasa – partijskih službenika/ica – uspostavila nove uzde na radničku klasu. Pojavila se klasa tehnokrata koja je uništila san o samoupravljanju na ovim prostorima. Za podatak dovoljno je uzeti da je samo 20% tvornica u Jugoslaviji bilo pod kakvim-takvim samoupravljanjem – stoga griješe oni koji primjere ovih država uzimaju kao svoj argument protiv samoupravljanja. Samoupravljanja ne može biti dokle god postoji ekonomska hijerarhija i dokle god radnici sami ne odlučuju unutar tvornice – ne posjeduju sredstva za proizvodnju i plodove rada.

Samoupravljanje ne može biti dok jedni rade a drugi ne – te su tako na teret društvu (naravno opravdan je teret kod onih osoba koji su radi psihičkih ili fizičkih ograničenja u nemogućnosti da rade). Samoupravljanja nema dok u socijalnom bogatstvu uživaju oni koji ga ne stvaraju – paraziti. Sa druge strane, na političkom nivou, hijerarhijskoj državi trebamo se suprotstaviti direktno-demokratskim mjesnim zajednicama kojima je zagarantirana autonomnost i koje se na principu jednakosti uključuju u regionalne konfederacije, iz regionalnih u nacionalne, a iz nacionalnih u internacionalne. Država, koja je stoljećima bila aparat kojim je vladajuća klasa nametala svoje interesei uspostavljala svoj jaram nad masama ne može biti organizacija koja će nam donijeti slobodu – jer to bi se protivilo njenoj povijesno – društvenoj ulozi. Samo kroz mjesne zajednice radnici i radnice dobivaju mogućnost da svaki za sebe – individualno – odlučuju i sami kreiraju tokove svojih života. Ovakav tip demokracije mi nazivamo demokracijom bez političkih partija, odnosno, istinskom demokracijom. Kapitalisti i državne mašinerije ne žele i ne mogu rješiti probleme današnjice. Njihova religija im to ne dopušta – jer je ograničena ideologijom ekonomskog liberalizma. Na povijesnu pozornicu treba stupiti emancipacija čovjeka po čovjeku, kao dosad najuzvišeniji humanistički ideal. Povijest nas uči da vladajuća klasa nikada nije „darovala“ slobodu, već se za nju potlačeni sami trebaju izboriti, stoga će i emancipacija radničke klase biti djelo samih radnika ili se uopće neće ostvariti.

[Solidarnost i sloboda, broj #10, ZAF, 1.05.2004]

Preporučamo još:

Komentari

I recently came across your

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. Success Accounting Group

awe

Excellent! Cheers to your files, the been recently wonderful. Cheers all over again intended for providing your data. tips cepat hamil - cara cepat hamil - umroh.my.id - liputanjateng.com - Pertamina Solusi Bahan Bakar Berkualitas dan Ramah Lingkungan - kadhenk.xyz

kw slot

Thanks for a wonderful share. Your article has proved your hard work and experience you have got in this field. Brilliant .i love it reading. .

Slot Online

God watches over all who call

God watches over all who call on Him.

godaddy domain renewal coupon

Such a very useful article.

Such a very useful article. Very interesting to read this article.I would like to thank you for the efforts you had made for writing this awesome article.
kulturrejser

Awesome

Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here.
voyance par telephone

You will find a lot of

You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up.
Know More

nike basketball shoes nike

nike basketball shoes


nike jordan shoes


michael kors outlet


burberry outlet


jordan shoes


kate spade


cheap basketball shoes


abercrombie outlet


pandora jewelry


prada glasses


nike air huarache


coach bag


pandora rings


nfl shop


nike huarache shoes


Longchamp Bags


louboutin heels


michael kors us


Michael Kors Outlet


ugg boots uk


burberry us


michael kors outlet


michael kors outlet


nike outlet


chanel tote


canada goose sale online


prada outlet online


michael kors outlet


burberry outlet


burberry purse


ugg boots sale


Hyperdunk 2016


burberry australia


Ralph Lauren Polo


christian louboutin shoes


ray ban new wayfarer


Nike Air Jordan


Hugo Boss Online


pandora necklaces


ralph lauren uk


abercrombie outlet


ralph lauren australia


nike huarache


coach outlet online


Chanel Tote Bag 2015


prada outlet


chanel bag


coach bags


abssice 360


paul smith


asics kayano


Billat


canada goose jacket


pandora rings jewelry


michael kors canada


asics Australia


michael kors totes


Ralph Lauren


Adidas Yeezy Boost 350


coach carter


longchamp outlet


prada handbags


sheepskin boots for women


pandora charms uk


pandora ring


wholesale


michael kors outlet online


longchamp backpack


michael kors bags


coach outlet


brand sunglasses


abercrombie fitch


Nike Lebron Shoes


Prada Shopper Tote


polo online


michael kors outlet


nike store


asics shoes Australia


coach factory outlet online


michael kors outlet store


china wholesale


Mizuno Wave


coach factory


kate spade canada


Oakley Holbrook


prada outlet online


oakley sunglasses


moncler jacket mens


air yeezy shoes


abercrombie outlet


moncler jacket


Yeezy 350


B Derbyshire


abercrombie us


kate spade outlet


shoes sale


longchamp sac


adidas yeezy boost 350


Chanel Outlet


ugg slippers


michael kors bags outlet


michael kors bags


ralph lauren


abercrombie & fitch


pandora charms sale


Chanel bags Outlet


ray-ban sunglasses


balenciaga bag


michael kors outlet


Jordan Retro


coach handbags


coach australia


michael kors tote bags


abercrombie us


piumini moncler replica


Basketball shoes


Burberry Factory Outlet


landing gears


coach purses


oakley outlet


hermes uk


Polo Ralph Lauren


Nike Lebron 12


pandora necklace charms


ugg boots


michael kors


Prada bags


hermes purses


cheap ray ban sunglasses


hermes birkin price


Nike Air Max


ugg uk


Coach Sunglasses Outlet


kate spade bags


pandora uk


burberry outlet


michael kors outlet


Hugo Boss Store


longchamp backpack


ray ban eyeglasses


ralph lauren uk


true religion


coach outlet online


Nike Jordans


Lebron 13


yeezy shoes


burberry canada


moncler outlet


burberry outlet


Longchamp Outlet


coach outlet online


sheepskin boots


Nike Jordan Shoes


michael kors outlet


mk outlet


prada purses


veronique billat


Burberry online


longchamp outlet


ray ban sunglasses


pandora australia


ray ban polarized


ray ban aviator


pandora bracelet


michael kors outlet


burberry outlet online


kate spade purses outlet


Michael Kors Canada


michael kors outlet


michael kors tote


michael kors outlet


Mizuno Shoes


cheap coach purse


pandora rings


burberry outlet


kate spade outlet online


Kobe 9 Shoes


timberland boots


Pandora bracelet


jimmy choo australia


kate spade outlet


beats by dre


Nike KD 8


hermes birkin


abercrombie paris


Burberry outlet online


Mizuno Running Shoes


coach bags


prada handbags


longchamp sale


nike shoes


burberry outlet


ray ban online


moncler us


abercrombie outlet us


coach factory outlet


longchamps


nike jordan


beats headphones


nike shoes


michael kors outlet


kate spade outlet


coach handbags


Kate Spade Australia


Nike Free


mlb shop


Ray Ban Outlet


michael kors factory outlet


Abercrombie Fitch


michael kors outlet


ugg australia


ugg uk


change points uk


michael kors


prada tote


balenciaga bags


moncler outlet


ate spade handbags


Official Ralph Lauren UK Online Store


ray-ban sunglasses


michael kors outlet


michael kors wallet


prada official site


Mizuno Shop


CHanel Factory Outlet


polo outlet


moncler jacket


ralph lauren


coach factory outlet


michael kors tote


Coach outlet online


huarache nike


ray ban sunglasses


burberry online


salomon shoes


ugg slippers


michael kors jet set tote


asics gel kayano


pandora princess ring


michael kors handbags


pandora bracelet


michael kors outlet


michael kors


burberry outlet


pandora charms


oakley frogskins


mk handbags


coach outlet


coach usa


oakley sunglasses


air jordan retro


Michael Kors Outlet


pirate system


landing gear


nike australia


burberry australia


pandora australia


michael kors outlet


michael kors handbags outlet


nike outlet


official michael kors


michael kors outlet online


burberry outlet canada


michael kors outlet online


ray ban clubmaster


lebron james shoes


moncler clothing


snow boots


ugg australia


ray ban prescription glasses


burberry online


yeezy boost 350


kate spade outlet


burberry outlet


official prada site


mens sunglasses


ralph lauren shirts


air jordan shoes


kate spade bags outlet


coach outlet


KD 8 shoes


michael kors handbags


coach outlet


véronique Billat


burberry outlet online


canada goose outlet


air jordan shoes


sheepskin boots on sale


michael kors outlet


prada bags


tiffany co


coach outlet


prada outlet


kate spade bags


ray ban wayfarer


Nike Hyperdunk Shoes


michael kors outlet


Coach Outlet Online


michael kors australia


kate spade


ray-ban sunglasses


michael kors


Whitton Lodge Chesterfield Derbyshire UK


pandora uk


burberry scarf


burberry outlet canada


kate spade purses


true religion uk


longchamp bag


michael kors purses


Mizuno Shop Japan


prada outlet


pandora charms


Kevin Durant Shoes


hermes uk


moncler jacket


prada bags


sunglasses sm


Michael Kors Watches


Michael Kors Watches Outlet


Yeezy Boost 350


huaraches


abercrombie and fitch


nfl jerseys


Michael Kors Watches Online


michael kors outlet


prada us


coach factory outlet


Coach Outlet


Jordan Retro Shoes


Kobe X Shoes


mk bags


Prada Factory Outlet


flash sunglasses


nike shox shoes


michael kors outlet


kate spade outlet


pandora charms


paul smith uk


kate spade outlet


michael kors purses


coach australia


burberry outlet


mlb store


coach


oakley frogskins sunglasses


ugg boots


pandora.com


pandora bracelets


nike free run


sunglasses hut


michael kors uk


prada online


sac longchamp


Nike Air Jordan


nike lebron shoes


Bed and Breakfast in chesterfield


Oakley Outlet


mlb shop


kate spade black friday


coach outlet


Ralph Lauren Polo


MCM Outlet


balenciaga us


nike shoes australia


nike outlet


landinggear


christian louboutin online


coach diaper bag


Nike Hyperdunk 2015


kate spade handbags


pandora jewelry


moncler mens jackets


prada bags on sale


bercrombie Nederland


official prada site


Burberry Outlet


prada sunglasses


Hugo Boss Outlet


pandora bracelet


coach outlet online


sunglasses hut


kate spade outlet online


moncler coats


yeezy boost 350


hermes bag


abercrombie outlet


Hermes Outlet


canada goose sale


michael kors bags


shoes online


nike com


pandora rings


moncler outlet


ray ban prescription sunglasses


clk benz


moncler sale


coach sunglasses


abercrombie and fitch


michael kors outlet bags


michael kors outlet


louboutin shoes


Nike Kobe 9


pandora rings


coach outlet


pandora rings


cheap moncler jacket


coach outlet


pandora charms


nike jordan shoes


ugg boots outlet


paul smith sale


jordan retro shoes


abercrombie outlet


burberry scarf


kate spade black friday


chanel tote bag


coach outlet


prada bag


coach outlet online


michael kors outlet


nike air max


chanel


timberland uk


nike lebron james


coach australia


michael kors outlet


coach outlet,coach factory


rayban aviator


michael kors purses outlet


major league baseball


kate spade outlet


burberry


prada bags


oakley australia


michael kors handbags


ups tracking


baseball jerseys


kate spade UK


coach shoes


uggs outlet


burberry outlets


pandora australia


huaraches shoes


pandora jewelry


Polo Ralph Lauren


chanel australia


nike id


michael kors outlet


Ralph Lauren UK


michael kors outlet


mlb.com


china factory sale


michael kors purses on sale


Canada Goose Outlet


ugg boots uk


salomon hiking shoes


coach online


michael kors online


shoes online sale


burberry scarfs


top sunglasses


sunglasses outlet


Oakley Holbrook sunglasses


burberry online


michael kors italy


true religion uk


Jordan retro


michael kors australia


burberry


pandora necklace


nike shoes


burberry outlet


kate spade


michael kors black friday


beats studio


coach outlet


polo outlet online


Coach Outlet Store


ugg boots


michael kors outlet


nike store


nike jordan shoes


Pandora Charm


coach factory outlet


Prada Outlet


prada tote bag


Free Run


MIZUNO Shop US


kate spade


prada outlet online


yeezy boost 350 shoes


R.B Sunglasses


prada handbags


canada goose jacket


asics gel


coach sunglasses for women


burberry outlet online


michael kors outlet


abercrombie and fitch


true religion jeans


oakley sunglasses


tiffany co


louboutin shoes


burberry scarf


burberry canada


michael kors


nike australia


coach purse


ray ban glasses


coach outlet online


pandora rings sale


asics shoes


nike shoes


pandora uk


moncler down jackets


nike shox


yeezy shoes adidas


moncler uk


pandora rings


pandora australia


coach outlet store


coach online


Cheap Ray Ban


lzm11.28

Thanks for writing such a

Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...
Yes, great US Military force. Also, in his post you have given a chance to listen about US Military. I really appreciate your work. Thanks for sharing it.
See more

Your work is great and I

Your work is great and I welcome you and jumping for some more useful posts. Much obliged to you for sharing extraordinary data to us. discover cracow

alktub

Thanks a lot very much for

Thanks a lot very much for the high quality and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your blog post to anybody who wants and needs support about this area.
Dubai Travel Deals

A good blog always comes-up

A good blog always comes-up with new and exciting information and while reading I have feel that this blog is really have all those quality that qualify a blog to be a one.I wanted to leave a little comment to support you and wish you a good continuation. Wishing you the best of luck for all your blogging efforts.
customized t shirts visit here

free widescreen wallpaper I’m

free widescreen wallpaper

I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site

The post is written in very a

The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me. learn piano sheet music

Awesome

I just got to this amazing site not long ago. I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page!
Youtube downloader

Hope for Children

Good Hope for Children information

Awesome

Mmm.. good to be here in your article or post, whatever, I think I should also work hard for my own website like I see some good and updated working in your site.
Advertising agencies

Judi Online

Awesome

wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated.
Andalusien

Should there be another

Should there be another persuasive post you can share next time, I’ll be surely waiting for it.
See more

I am a new user of this site

I am a new user of this site so here i saw multiple articles and posts posted by this site,I curious more interest in some of them hope you will give more information on this topics in your next articles. Website

Awesome

Your blog provided us with valuable to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging..
best anti aging serum

Awesome

It is great to have the opportunity to read a good quality article with useful information on topics that plenty are interested on.I concur with your conclusions and will eagerly look forward to your future updates.
Moneylender Review

Napad na VIOME , napad je na

Napad na VIOME , napad je na sve nas! Zahtijevamo obustavu stečajne aukcije proizvodnog pogona VIOME i konačno rješenje u vidu izvlaštenja nekretnine i njenog predavanja u ruke radnika te nastavak proizvodnje pod radničkom kontrolom.
inflatable dinosaur costume

Awesome

asda flower delivery Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here. candida infection

Awesome

Its my great pleasure to visit your blog and to enjoy your great posts here. I like it a lot. I can feel that you paid much attention for those articles, as all of them make sense and are very useful.
https://www.thedebtconsolidationreviews.com

Thanks

https://500px.com/peoplepoduse12/about
https://offenekommune.de/user/virtualroutm/about
https://publiclab.org/profile/virtualroutm
https://thefastdiet.co.uk/forums/users/p-eo-ple-pod-us-egmail-com/
https://www.admissionsdean.com/virtualrou/profile
https://www.brewtoad.com/users/98933
https://www.openlearning.com/u/virtualroutermanager
https://www.pentaxuser.com/user/virtualroutm-124733
https://www.referralkey.com/virtualroutm
https://www.sparkfun.com/users/853474
https://www.stage32.com/profile/573208/about
https://www.stamboomforum.nl/profiel/123347
https://www.vayable.com/users/195882
http://www.acareers.net/users/virtual-routermanager
http://www.quicktune.de/profil/virtualroutm
http://hwbot.org/user/virtualroutm/
http://afda.com/u/virtual-routermanager
http://www.mmaplayground.com/profile/virtualroutm
http://virtualrouting.onesmablog.com/
http://virtualrouting.shotblogs.com/virtual-router-manager-not-in-correct-state-192-168-1-1-router-ip-address-544420
http://virtualrouting.tribunablog.com/virtual-router-manager-for-windows-xp-tips-on-how-to-setup-linksys-wireless-broadband-router-without-setup-software-55538
http://virtualrouting.blogzet.com/virtual-wifi-router-manager-download-how-to-settle-on-best-broadband-router-to-suit-your-network-504757
http://virtualrouting.blogminds.com/virtual-router-manager-for-windows-xp-how-to-reset-linksys-spa2102-voip-router-ata-to-factory-defaults-590514
http://virtualrouting.suomiblog.com/virtual-router-manager-download-for-windows-8-1-how-pay-for-a-wireless-modem-regarding-your-desktop-computer-648950
http://virtualrouting.blogdigy.com/virtual-router-manager-disabled-how-intend-to-reset-the-password-of-my-linksys-router-537757
http://virtualrouting.mybjjblog.com/virtual-router-manager-the-handle-is-invalid-get-learn-your-wood-cnc-router-589965
http://virtualrouting.blogkoo.com/virtual-router-manager-v0-8-beta-improve-company-wireless-connection-1096192
http://virtualrouting.amoblog.com/virtual-router-manager-disabled-product-review-linksys-wrt350n-wireless-n-gigabit-router-1185459
http://www.care2.com/c2c/people/profile.html?pid=565120282
http://www.professionalontheweb.com/p/w/virtualrouting/181621
http://rdatoolkit.org/user/138128
http://programmermeetdesigner.com/user/profile/virtualroutm/
http://piqs.de/user/virtualroutm/
http://mem.to/t/g/96UlQS173
http://www.misterpoll.com/users/397045
http://www.captureminnesota.com/users/virtualroutm
http://www.bidolito.co.uk/users/virtualroutm
http://habitsofmind.org/profile/virtualroutm/
http://gamejolt.com/@virtualroutm
http://loop.frontiersin.org/people/384728/bio
http://www.sharenator.com/profile/virtualroutm/
http://pregame.com/members/virtualroutm/userbio/default.aspx
http://www.dead.net/member/virtualroutm
http://www.purevolume.com/listeners/virtualroutermanager

עיצוב מוצר לבית We keep up

עיצוב מוצר לבית
We keep up with the latest techniques of building and have qualified tradesmen to ensure that your job/project is carried out safely. We also make sure that we keep to the highest standards on projects and everyone who works for us is health & safety trained.

david

Plants are essential to keep a house from giving an outlook of dryness. The plants are the living beings that flourish with the time and beatify a place further.
Moving With the Plants

karl

According to data shared during Protect Your Move campaign by Federal Motor Carrier Safety Administration, the number of people who fall victim of moving scams every year is terribly higher.
Moving Scams

I'm going to read this. I'll

I'm going to read this. I'll be sure to come back. thanks for sharing. and also This article gives the light in which we can observe the reality. this is very nice one and gives indepth information. thanks for this nice article
יעוץ עסקי

יום הולדת לבת 7 Mmm.. good to

יום הולדת לבת 7
Mmm.. good to be here in your article or post, whatever, I think I should also work hard for my own website like I see some good and updated working in your site.

Awesome

I just got to this amazing site not long ago. I was actually captured with the piece of resources you have got here. Big thumbs up for making such wonderful blog page!
nairobi call girls

george

According to calculated estimates, the sales in ecommerce industry are expected to surpass $2 trillion. This statistic makes the SEO industry fastest growing industry worldwide.
Successful Ecommerce Site

SEO Campaign

Sharing the business details to right audience is the goal of every business. To achieve this goal, SEO has proved to be the best method you can rely on.
SEO Campaign

There is obviously a lot to

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. ! Keep working, great job Legal Moneylender Singapore

dallas-local-locksmith.com I

dallas-local-locksmith.com
I also benefit from learning the assessments, but learn that alot of people ought to stay on essay to try and add worth in the direction of the authentic weblog release.

Electrical Engineering Assignment Help

This a good way to appreciate the teacher as they put their efforts to train students. UK dissertation Writers appreciates the teachers. Electrical Engineering Assignment Help

Awesome

Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here.
tesco flowers by post

lightweight mobility scooter

Is a quick lightweight mobility scooter adequately sufficiently fast for you actually? While they are unquestionably not about as snappy as most of the gas controlled bikes, with all the late enhancements in speed they may maybe be able to serve your necessities. Regardless of whether a lightweight mobility scooter can give you the speed you require all relies on your goal for buying one.lightweight mobility scooter

Awesome

It’s very informative and you are obviously very knowledgeable in this area. You have opened my eyes to varying views on this topic with interesting and solid content. Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written.
topsite

Thanks

Overclocking your gpu can take a how to overclock gpu little time but to get your gpu overclocked quickly you can try my settings and see how they work for you.

Thanks

On a symbolic level, teeth dreams dream losing teeth often suggest feelings of anxiety. This is likely to be the case if you felt anxious or stressed about losing your teeth in the ...

Thanks

There is no shortage of apps that best to do list app help you manage to-do lists on your iOS devices. Several offer some truly powerful features, from projects, ...

A very awesome blog post. We

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work. high temperature wire

Awesome

JustFreeDate.com | kostumer Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here. beth kiley reviews | igor ledochowski pdf

ngo6648523

I think it is a good idea, I quite agree.
Playonline

Awesome

vit c serum | morrison's flowers We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Great work. vitamin c serum benefits | yeast infection no more reviews

שיווק בפייסבוק This is a

שיווק בפייסבוק
This is a really good post this. Truly, a magnificent art is making an article. And you are quite a master at that art. I would tell you to keep on continuing this awesome work of yours